FLS ansvarlige Lone Kragballe og Rikke Reenberg

FLS ansvarlige i Videnscenter for Knoglesundhed, Lone Kragballe og Rikke Reenberg

 

Opsporing af patienter med brud relateret til knogleskørhed

I Danmark behandles over 20.000 brud relateret til knogleskørhed per år. Typiske brud relateret til knogleskørhed er de håndledsnære-, og skuldernære- og hoftenære brud samt rygsammenfald. En vigtig risiko for brud, er tidligere forekomst af brud. Knoglebrud relateret til knogleskørhed påvirker sygeligheden (morbiditeten) men også dødeligheden (mortaliteten) og koster samfundet mange penge.

Det er derfor vigtigt, at identificere patienter med nye brud relateret til knogleskørhed og sikre at de udredes og sættes i medicinsk behandling, således at risikoen for nye brud nedsættes.

Fracture Liaison Service (FLS) er en internationalt anerkendt koordinator-baseret metode til systematisk forebyggelse af sekundære frakturer. FLS udgår typisk fra en osteoporoseklinik og styres af en dedikeret sygeplejerske/sundhedsprofessionel. I Sundhedsstyrelsens rapport "Osteoporose. En afdækning af den samlede indsats mod osteoporose (2018)" blev indsatsen vurderet som minimum omkostningsneurtral1.

Udover at sikre systematisk screening af patienter med brud relateret til knogleskørhed, kan systemet være med til at lette kommunikationen mellem behandlere på tværs af sektorer og være med til at sikre et godt patientforløb.

Videnscenter for Knoglesundhed har kortlagt hvilke initiativer, der eksisterer nationalt til opsporing af patienter med brud relateret til knogleskørhed. Der findes FLS-centre på enkelte hospitaler i Danmark, etableret på lokalt initiativ. Certificering til FLS center følger internationale standarder2, men udover FLS-centre findes andre lokale initiativer til systematisk identifikation af patienter med brud. Det er ønsket, at FLS implementeres nationalt.

Her findes link til centre der tilbyder systematisk opsporing af patienter med brud relateret til knogleskørhed i Danmark. Listen opdateres løbende ved henvendelse til: Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

Link til centre

  1. https://www.sst.dk/da/nyheder/2018/~/media/D1935486E993471890FF2F1BAD486FC0.ashx
  2. https://capturethefracture.org/fracture-liaison-services