Fysioterapeuter med specialviden om træning og rehabilitering
Fysioterapeuter, som har deltaget på Danske Fysioterapeuters kursus om osteoporose, har specialiseret viden om træning og rehabilitering af borger med osteoporose.
Denne rapport præsenterer en oversigt over nuværende trænings- og rehabiliteringstilbud for borgere med osteoporose, som ikke er kommunale osteoporoseskoler. I oversigten findes detaljer om de specefikke tilbud fordelt på regioner. Alle fysioterapeuter på listen har gennemført Danske Fysioterapeuters kusus om osteoporose.
Version: Januar 2023
Test og evaluering af materiale til sygeplejersker
Videnscenteret har udvikliet et materialesæt til sygeplejesker og læger på landets osteoporoseklinikker. Materialesættet blev testet og evalueret i foråret 2022.
Materialesættet var værdifult for de sundshedsprofessionelle, nemt at tage i brug og anvendeligt under forskellie strukturer og vilkår.
Resultaterne fra testen og evalueringen er samlet i rapporten.
Version: Januar 2023
Test og evaluering af materiale til fysioterapeuter
Videnscenteret har udvikliet et materialesæt til fysioterapeuter. Materialesættet består af 8 Dialogkort, en Quickguide og en e-lærings platformen.
Udviklingen af materialet startede i 2021, og siden da er materialet blev testet af to omgange. Den afsluttende test og evaluering foregik på Danske
Fysioterapeuters osteoporosekursus i foråret 2022.
Materialesættet opleves som brugbart, og fysioterapeuterne giver udtryk for at de konkrete redskaber har gjort det lettere at besvare patienternes spørgsmål; ”Hvad kan jeg selv gøre? ”. Redskaberne gør det lettere at vejlede patienterne så de føler sig trygge i at være fysisk aktive, uanset niveau.
Resultaterne fra test og evaluering er samlet i rapporten.
Version: September 2022
RKKP database ansøgning
Nærværende arbejdspapir udgør de foreløbige resultater af de drøftelser, som ekspertgruppen har haft til dato.
Arbejdspapiret skal forberede ansøgningen til RKKP om en national database for osteoporose.
Drøftelserne har til formål at finde meningsfulde mål for god kvalitet i opsporing, udredning, timing, behandling, opfølgning og rehabilitering/genoptræning.
De mål, der er angivet i papiret, er til hver en tid genstand for justering såfremt der kommer ny viden eller lignende.
Version: April 2022
Arbejdsgruppen |
|||
Mette Friberg Hitz Bo Abrahamsen |
Bente L Langdahl Pia Eiken |
Jens-Erik Beck Jensen Henrik Palm |
Pernille Hermann Peter Vestergaard |
Osteoporose i fysioterapeien
Videnscenter for Knoglesundhed har i samarbejde med Danske Fysioterapeuter forfattet en statusartikel og praksisartikel om fysisk aktivitet og træning for patienter med osteoporose.
Se referenceliste til statusartikel og praksisartikel
Ekspertrapport
Nationalt Videnscenter for Knoglesundhed har sammen med førende eksperter inden for osteoporoseområdet og Osteoporoseforeningen taget initiativ til at arbejde videre med de 13 forslag fra Sundhedsstyrelsen med henblik på at sikre videre fremdrift på området. Formålet har været at frembringe et fagligt afstemt udgangspunkt for den fremtidige indsats inden for osteoporose. Sammen har vi foretaget en prioritering af de 13 forskellige indsatsområder, hvoraf nogle af indsatsområderne går på tværs af kategorierne Vores tilgang har været at se på indsatsområderne ud fra fire overordnede emner svarende til patientforløbet: Forebyggelse – Diagnostik – Behandling – Rehabilitering.
September 2019
Skolerapport
Videnscenter for Knoglesundhed har med baggrund i den øgede opmærksomhed på patientuddannelse og rehabilitering indenfor osteoporoseområdet, foretaget en afdækning af de eksisterende regionale og kommunale rehabiliteringstilbud indenfor osteoporose i Danmark. Det har været ønsket, dels at kortlægge de eksisterende tilbuds geografiske placering, men også at beskrive de eksisterende tilbud i forhold til de af sundhedsstyrelsens fremsatte minimumskrav til Kvalitetssikring af patientuddannelse (2012)
November 2019